A kenyérsütő-gépek egyik leggyakoribb meghibásodása az ékszíj elszakadása, elöregedése. Hibajelenség az, hogy a motor zúg, de a lapát nem forog.
Ekkor majdnem biztosak lehetünk benne, hogy az ékszíj szakadt el. Ez az a hiba, amit háztatásigét-szerelő, és elektronikai tudás nélkül is meg lehet javítani.
Persze egy kis műszaki érzék kell a javításhoz.  A legegyszerűbb, amikor csak pár csavarral a kenyérsütő alját kell leszerelni, pl. Nethaus NH-4500, vagy Severin BM3982.
Picit bonyolultabb amikor az üst részt ki kell szerelni, és csak akkor lesz látható az ékszíj. Pl Severin -BM3986, vagy AFK - BM2 ..
( a youtube-on látható egy meghökkentő megoldás is az ékszíj cserére. Ezt lehet alkalmazni a Tesco BM10-nél, vagy a Hauser BM663-nál. Itt még csavarhúzóra sem nagyon van szükség, és egészen szellős lesz  gép utána..)
Mielőtt nekilátunk nagyon fontos egy megfelelő csavarhúzó bitkészlet , mert egy vagy két csavar biztos, hogy nem sima csillag fejű lesz…
Ha eljutottunk az ékszíjig, akkor már csak az új ékszíj beszerzése a kérdés.  Szerencsés esetben az ékszíjon látható még a jelzés, ami a méretet jelöli. Pl 80S3M537 szíj azt jeleni, hogy a kerület 537mm, 8mm széles, és 3mm a fogak közti távolság. Ha nincs az ékszíjon jelölés, akkor egy madzagot az ékszíj helyére kell tekerni, és megmérni a kerületet. A szélesség a régi ékszíjról, vagy a fogaskerekekről lemérhető. Általában még 10mm-es szíj is simán elmegy ahol 6,7-, vagy 8mm széles szíj volt.  Gyakori trükk, hogy ha elfér szélesebb fogas szíjat tesznek a régi helyébe, mert tartósabb.    
Az ékszíj beszerzésére tanácsok:
Ha nem akar méregetni, vagy nem biztos a mérésében, kérdezze meg szakembertől.  Keresse meg a készüléken a típuscímkét, és a márka és modell megadásával, hamarosan jön a válasz.
Természetes megkeresheti a gyártó céget is.
Kenyérsütő ékszíj lekérdezés.
Az is lehet, hogy a google-ba, beírja, a kenyérsütőgépe tipusát, és máris kidob egy oldalt, ahol meg tudja vásárolni a szíjat. 
Pl. Eurogold EG30001 ékszíj.

Jó szerelést, és fimon házikenyeret kívánok mindenkienk!