Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

KENYÉRSütés - kérdések és válaszok

• A kenyér a sütés után odaragad az edényhez
Sütés után kb. 10 percig hagyja hűlni a kenyeret – fordítsa fejjel
lefelé a sütőtepsit. Szükség esetén mozgassa hátra és előre a dagasztólapátot.
Sütés előtt zsírozza meg a dagasztólapátot.
• Hogyan kerülhető el a lyukak képződése a kenyérben a dagasztólapát
miatt

Belisztezett ujjakkal eltávolíthatja a dagasztólapátot, legkésőbb a
kelesztés előtti utolsó pillanatban. A programtól függően a kijelzőn a
körülbelüli 1:30 órányi fennmaradt feldolgozási idő látható. Ha nem
szeretné ezt tenni, akkor sütés után használja a horgot. Ha óvatosan
jár el, elkerülheti a nagy lyukak létrejöttét.
• A tészta kijön a sütőtepsiből, amikor kelesztésre pihenteti
Ez akkor történik, ha a használt búzalisztnek nagy a sikértartalma.
Megoldás:
a) Csökkentse a liszt mennyiségét, és csökkentse a többi összetevő
mennyiségét is ennek megfelelően. Amikor a kenyér kész
van, nagyobb a térfogata.
b) Egy evőkanál felmelegített, folyékony margarint locsoljon szét a
lisztre.
• A kenyér kel és így is kijön a sütőtepsiből
a) Ha egy V-alakú mélyedés alakul ki a kenyér közepén, akkor a
lisztben nincs elég sikér. Ez azt jelenti, hogy a búza túl kevés
proteint tartalmaz (ez különösen esős nyarakon fordul elő) vagy
a liszt túl nedves.
Megoldás:
Adjon egy evőkanál lisztsikért minden 500 g búzaliszthez.
b) Ha a kenyér közepén tölcsér alakú mélyedés formálódott, a lehetséges
okok a következők lehetnek:
- a víz hőmérséklete túl magas volt,
- túl sok vizet használtak,
- a lisztnek gyenge volt a sikértartalma,
- levegőt kapott a massza a fedél felnyitásával sütés közben.
• Mikor nyitható fel a kenyérsütő fedele sütés közben?
Általánosan a felnyitás bármikor lehetséges a dagasztás közben.
Ebben a fázisban még egy kevés mennyiségű liszt vagy folyadék
adható a masszához.
Ha a kenyérnek valahogy ki kell néznie sütés után, tegye a következőket:
az utolsó kelesztési fázis előtt (a programtól függően a kijelzőn
a körülbelüli 1:30 órányi fennmaradt feldolgozási idő látható)
óvatosan ki a fedelet rövid időre, és egy előmelegített éles késsel
formálódás közben vágja be a kenyér héját, szórjon rá magvakat
vagy locsolja meg burgonyaliszt és víz keverékével a héját, hogy fényes
legyen. Ez az utolsó pillanat, amikor még kinyitható a fedél;
máskülönben a kenyér közepe összeesik.
• Mit jelent a liszt típusszáma?
Minél alacsonyabb a típusszám, annál kevesebb rostanyagot tartalmaz
és annál könnyebb.
• Mi az a korpaliszt?
Korpaliszt mindenféle típusú magokból készül, beleértve a búzát
is. A „korpa” kifejezés azt jelenti, hogy a liszt egész szemből lett kiőrölve
és ezáltal nagyobb a rostanyagtartalma, ez teszi sötétebbé a
korpás lisztet. Azonban a korpaliszt nem teszi sötétebbé a kenyeret,
ahogy sokan hiszik.
• Mit kell tenni rozsliszt használatakor?
A rozsliszt nem tartalmaz sikért és a kenyér nehezen kel. A kön?-
nyebb dagaszthatóbbá tételhez kovászolt ROZSKENYERET kell
készíteni.
A tészta csak akkor fog kelni, ha minden négy egység sikérmentes
rozsliszthez egy egység 550-es lisztet adnak hozzá.
• Mi a sikér a lisztben?
Minél nagyobb a típusszám, annál kisebb a liszt sikértartalma és
annál kevésbé kel a kenyér. A legnagyobb mennyiségű sikér az 550
típusszámú lisztben található.
• Hányféle különböző típusú liszt létezik, és hogy kell azokat
használni?

a) A kukorica, a rizs és a burgonyaliszt megfelelő azok számára,
akik sikérallergiában szenvednek, vagy azoknak, akik sprue-tól
vagy más hasi betegségtől szenvednek.
b) A tönkölybúza liszt nagyon drága, de vegyszermentes, mert nagyon
gyenge talajon nő és nem igényel permetezést. A tönkölybúza
lisztje különösen megfelelő az allergiás embereknek. Ez
használható minden a használati útmutatóban meghatározott
receptben, amelyben 405, 550 vagy 1050 típusú liszt van előírva.
c) A kölesliszt különösen megfelelő azoknak, akik sok allergiától
szenvednek. Ez használható minden a használati útmutatóban
meghatározott receptben, amelyben 405, 550 vagy 1050 típusú
liszt szükséges.
d) A durumbúza lisztje megfelelő a baguettekhez, köszönhetően
az állagának és helyettesíthető durumbúza darával is.
• Hogyan emészthető meg könnyebben a friss kenyér?
Ha főtt törtburgonyát adunk a liszthez és bekeverjük a tésztájába, a
friss kenyeret könnyebb megemészteni.
• Milyen kelesztési adalék használható?
Az élesztő és a kovász esetében (amelyek különböző mennyiségben
vásárolható meg) tartsa be a gyártó által a csomagoláson feltüntetett
utasításokat, és a liszt mennyiségének megfelelő mennyiséget
használjon.
• Mit kell tenni, ha a kenyér élesztőízű?
a) Az íz semlegesítéséhez általában cukrot adnak a masszához.
Cukor hozzáadásával a kenyér világosabb színű lesz.
b) Adjon 1 1/2 evőkanál ecetet egy kisméretű kenyér, és 2 evőkanállal
egy nagyméretű kenyér vízéhez.
c) Víz helyett használjon írót vagy kefirt. Ez minden recepthez
megfelelő, és javítja a kenyér frissességét.
• Miért más az íze egy sütőben és egy kenyérsütőben sütött kenyérnek?
Ez a páratartalom különbözőségének eredménye. A sütőben sütött
kenyér szárazon sül a nagyobb sütőtér következtében, míg a kenyérsütőben
készült kenyér nedvesebb.
• Hol kapok kenyérsütő alkatrészeket, tartozékokat? 

Kenyérsütő ékszíjak
Kenyérsütő üstök, szíjak, lapátok 
Kenyérsütő fogaskerekek, szíjak, sütőüstök

Kenyérsütő alkatrész keresés

Tovább

Kenyérsütő ékszíj javítás, vásárlás, tippek, tanácsok a cseréhez

A kenyérsütő-gépek egyik leggyakoribb meghibásodása az ékszíj elszakadása, elöregedése. Hibajelenség az, hogy a motor zúg, de a lapát nem forog.
Ekkor majdnem biztosak lehetünk benne, hogy az ékszíj szakadt el. Ez az a hiba, amit háztatásigét-szerelő, és elektronikai tudás nélkül is meg lehet javítani.
Persze egy kis műszaki érzék kell a javításhoz.  A legegyszerűbb, amikor csak pár csavarral a kenyérsütő alját kell leszerelni, pl. Nethaus NH-4500, vagy Severin BM3982.
Picit bonyolultabb amikor az üst részt ki kell szerelni, és csak akkor lesz látható az ékszíj. Pl Severin -BM3986, vagy AFK - BM2 ..
( a youtube-on látható egy meghökkentő megoldás is az ékszíj cserére. Ezt lehet alkalmazni a Tesco BM10-nél, vagy a Hauser BM663-nál. Itt még csavarhúzóra sem nagyon van szükség, és egészen szellős lesz  gép utána..)
Mielőtt nekilátunk nagyon fontos egy megfelelő csavarhúzó bitkészlet , mert egy vagy két csavar biztos, hogy nem sima csillag fejű lesz…
Ha eljutottunk az ékszíjig, akkor már csak az új ékszíj beszerzése a kérdés.  Szerencsés esetben az ékszíjon látható még a jelzés, ami a méretet jelöli. Pl 80S3M537 szíj azt jeleni, hogy a kerület 537mm, 8mm széles, és 3mm a fogak közti távolság. Ha nincs az ékszíjon jelölés, akkor egy madzagot az ékszíj helyére kell tekerni, és megmérni a kerületet. A szélesség a régi ékszíjról, vagy a fogaskerekekről lemérhető. Általában még 10mm-es szíj is simán elmegy ahol 6,7-, vagy 8mm széles szíj volt.  Gyakori trükk, hogy ha elfér szélesebb fogas szíjat tesznek a régi helyébe, mert tartósabb.    
Az ékszíj beszerzésére tanácsok:
Ha nem akar méregetni, vagy nem biztos a mérésében, kérdezze meg szakembertől.  Keresse meg a készüléken a típuscímkét, és a márka és modell megadásával, hamarosan jön a válasz.
Természetes megkeresheti a gyártó céget is.
Kenyérsütő ékszíj lekérdezés.
Az is lehet, hogy a google-ba, beírja, a kenyérsütőgépe tipusát, és máris kidob egy oldalt, ahol meg tudja vásárolni a szíjat. 
Pl. Eurogold EG30001 ékszíj.

Jó szerelést, és fimon házikenyeret kívánok mindenkienk!

Tovább

Kenyérsütőgépek leggyakoribb hibái

Kenyérsütőgépek leggyakoribb hibái

Mára már nem luxus házi kenyérsütőgép. Aki megszokta nehezen mond le róla.
Azonban mind minden gép ez is elromolhat.
A vezérlésben, elektromos hibákban szakember segítségét kérjük, de vannak olyan hibák, amik könnyen kijavíthatóak.
A leggyakoribb a keverő, vagy másnéven a dagasztólapát elvesztése. Ez a leggyakrabban úgy fordul elő, hogy benne maradt a kisült kenyérben, és ha a kenyér nem lesz elfogyasztva, kiszárad, a szemétbe kerül a kenyérrel együtt. A kenyérsütő lapát beszerzéséről, pótlásáról itt olvashat, itt kérdezhet. Kenyérsütő dagasztólapát lekérdezés

Gyakran előfordul, hogy az üst belső faláról leválik a teflonbevonat. Ilyenkor új kenyérsütő üst rendelése csak a megoldás. 

Ami gyakran elromlik még, az a kenyérsütő ékszíj. Ennek cseréjéhez már kell egy kis szerelői affinitás. Az ékszíj úgy is elszakadhat, hogy a készülék nem is volt használva , ugyanis gykran elöregszenek, és darabokra esik. Ékszíj beszerzése sem bonyolult. Méret, vagy kenyérsütőgép tipus megadása után lehet vásárolni ékszíjat.  

Tovább
0 db

haztartasi-tartozekok

blogavatar

Háztartási tanácsok, ötletek, tippek, tartozékok, megoldások

Utolsó kommentek