Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A vizek keménysége és lúgossága - cikk

A vizek keménységét a vízben oldott többvegyértékű kationok, így kalcium,
magnézium (vas, mangán) ionok okozzák. Az ilyen ionokat jelentős mennyiségben
tartalmazó vizekkel a mosás hatásfoka leromlik, mert a szappan kalcium- és
magnézium sói jönnek létre a mosóhatás helyett.
A karbonát és bikarbonát sók okozta keménységet karbonát (KK) keménységnek,
az egyéb anionokkal képzett sók okozta keménységet nem-karbonát
keménységnek (NKK) nevezzük. Általában a vizek lúgosságát ugyanazok az ionok
okozzák, mint a keménységet, kivéve a nátriumot, mely keménységet nem okoz
csak lúgosságot. Természetes vizekben nátrium mennyisége általában
elhanyagolható, így a karbonát keménység megegyezik a lúgossággal. A
keménységet okozó ionok (kalcium, magnézium) eltávolítását lágyításnak nevezzük.
A lágyított vizekben az össz-lúgosság a karbonát lúgosság és a nátrium-lúgosság
összege. A vizekben található sók közül az alábbiak okoznak keménységet
és/vagy lúgosságot:
•Kalcium-karbonát – lúgos és gyengén oldható, a víz karbonát keménységét
lúgosságát okozza.
•Kalcium-bikarbonát – a víz karbonát keménységét és kúgosságát okozza. Hevítés
hatására széndioxidra, vízre és kalcium-karbonátra bomlik, mely utóbbi
vízkőkiválást okoz.
•Kalcium-szulfát, gipsz – nem-karbonát keménységet okoz. Hideg vízben jobban
oldódik a kazánokban vízkőként kiválik csöveken.
•Kalcium-klorid – nem-karbonát keménységet okoz. Kazánokban kémiai reakciója
révén pitting korrózió károkat okozhat.
•Magnézium-karbonát és bikarbonát – hatásuk megegyezik a kalcium sókkal.
Dr. Pátzay György

•Magnézium-szulfát – nem-karbonát keménységet okoz és vízkőkiválást hoz
létre. Az ivóvízben 500 ppm fölött hashajtó hatású.
•Magnézium-klorid – hatása megyezik a kalcium sóéval. Magnézium-hidroxid
vízkövet is létrehozhat.
•Vas – a víz elszíneződését, ízváltozását és szagosodását okozhatja.
•Mangán – a víz szürke, fekete elszíneződését okozhatja.
A karbonát- és nem-karbonát kemyéség összegét összes keménységnek (ÖK)
nevezzük.

A keménység mértékét a vízben oldott só koncentrációjával (mg/dm3; ppm) és
az ún. keménységi fokkal (nk°) szokás megadni. 1 német keménységi fok annak
a víznek a keménysége, amelynek 1 köbdeciméterében 10 mg kalcium-oxiddal
egyenértékű kalcium- vagy magnézium van oldva.
 

A leggyakoribb háztartási vízkőoldó szerek: 
1. Durgol Vízkőmentesítő 

2. NOKALK Delonghi vízkőoldó

Tovább

Deloghi Nokalk vízkőmentesítő 2x100ml

A DeLonghi Nokalk a rendkívül hatékony vízkőoldó a kávégépekhez készült, teljesen biológiailag lebomló anyagból áll, így nem szennyezi a környezetet.

A DELONGHI természetes kávé vízkőmentesítő antibakteriális, nem korrozív és teljesen lebomló és a 100mm tasakokkal kétszeri vízkőtlenítésre van lehetősége.

A DELONGHI természetes kávé vízkőmentesítő használatával megőrzi az ízét a kávénak, és megnöveli az élettartamát a kávéfőzőnek.

Vásárlás:

1db DeLonghi Nokalk
 

5db DeLonghi Nokalk 

Tovább
0 db

haztartasi-tartozekok

blogavatar

Háztartási tanácsok, ötletek, tippek, tartozékok, megoldások

Utolsó kommentek